Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Hukum Sambutan HARI IBU. Ini JAWAPAN Dr Maza Yang Buat Ramai Ustaz Terpaksa SETUJU !!!

| May 10, 2016 | 0 Comments

Hukum Sambutan HARI IBU. Ini JAWAPAN Dr Maza Yang Buat Ramai Ustaz Terpaksa SETUJU !!! | Ramai yang bergaduh di laman sosial tentang hukum sambutan Hari Ibu. Ada yang kata boleh, ada yang kata tak boleh. Yang kata HARAM tu pulak dia punya hujah samar-samar. Rentetan kemelut yang tak berkesudahan ini, Dr Maza, Mufti Perlis terpanggil untuk menjawab permasalahan rakyat Malaysia ni.

1

Berikut jawapan dari isu hukum sambutan Hari Ibu.

Ramai bertanya pasal sambutan Hari Pekerja, Hari Ibu, Hari Guru, Hari Kemerdekaan dan seumpamanya. Apa pandangan?

Ringkasnya saya ingin jelaskan, bahawa agama sesuatu yang telah ditetapkan oleh Allah. Wahyu agama sudah terputus dengan kewafatan Nabi Muhammad s.a.w. Tiada siapa pun yang boleh menokok tambah agama ini. Akidah dan ibadah khususiah tidak berubah dari teks asal yang dinaskan.

Adapun urusan kehidupan dunia, seperti pembinaan bangunan, cara urus tadbir kehidupan, hiburan dan aktiviti sosial antara manusia kesemuanya dibolehkan asalkan tidak menyanggahi nas agama yang jelas.

Maka, bentuk tarian, gaya pakaian ataupun upacara sambutan hari sekolah, kebangsaan, ibu, guru, pekerja dan seumpamanya selagi tidak dianggap sebagai upacara keagamaan tetapi sekadar aktiviti sosial antara manusia, maka ia termasuk dalam keumuman perkara yang DIBOLEHKAN. Namun, jika diiringi dengan kepercayaan tertentu yang membabitkan unsur agama, maka ia DILARANG.

Demikian jika diiringi dengan aktiviti yang jelas menyanggahi agama seperti arak, judi dan seumpamanya maka aktiviti itu haram.

2

P.S. 1 – Inilah Hasil Campuran Cuka Jalen Dan Softener Daia Yang Buat Ramai Suri Rumah TERSEYUM !!!
P.S. 2 – Inilah VIDEO JELAS Detik Penyanyi Dangdut POPULAR Maut DIPATUK Ular. Memang NGERI !!!
P.S. 3 – Kenapa Semut TAK HURUNG Coklat Cadbury Terbiar. Puncanya Sgt MENGEJUTKAN !!!
P.S. 4 – Inilah Cara HACK Whatsapp Pasangan Anda Dengan MUDAH Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 5 – 10 GAMBAR Bukti Lukisan Lawak GILA GILA Tahun 1993 Kini Jadi KENYATAAN !!!

Tags: , , , , , , ,

Category: HUKUM ISLAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *