Kumpul RM0.5 Juta Pada Umur 22 Tahun. Apa Yang Berlaku Kini 2016 Bakal Buat Ramai Kata WOW !!!

| June 9, 2016 | 0 Comments

Kumpul RM0.5 Juta Pada Umur 22 Tahun. Apa Yang Berlaku Kini 2016 Bakal Buat Ramai Kata WOW !!! | Seperti yang diceritkan oleh FB Nurul Diana (LINK). Dengan persaingan yang sengit dan lambakan produk kecantikan yang wujud di pasaran sekarang ini, usahawan baru yang ingin berjinak mungkin menghadapi kesukaran untuk memulakan tapak. Bergelar usahawan yang berjaya bukanlah mudah, banyak liku-liku yang perlu ditempuhi sebelum kejayaan dapat dikecapi.

1

Namun, nak jadi berjaya dan kaya itu tidak mustahil. Jom baca tips dari wanita tentang tips disiplin dalam bisnes sehingga beliau berjaya kumpul setengah juta pada umur 22 tahun (tahun 2014). Perghh! Dan kini tahun 2016 ada RM20juta !!!.

Letakkan satu target serta tanamkan sikap sayang dan suka tengok duit

Just nak share macam mana nak disiplin duit dalam berniaga. Macam mana Dian boleh capai RM10k saving walaupun bisnes kecik-kecik time umur 19 tahun dan macam mana Dian boleh saving hampir setengah juta pada umur 22 tahun.

Takda niat nak riak sebab ramai suka pm Dian benda ni. Penat nak jawab inbox 1-1 hehehe

Contoh

Satu batch modal Dian RM 1,000. Untung bersih RM 600. 1hb ambil stock RM 1,000, 7hb habis terjual semua. RM 600 untung bersih terus masuk bank niaga. Total dalam account bank ada RM 1,600. Jadi, RM 600 bawak keluar duit tu asing kan baki ada RM 1,000 lagi dalam bank. 8hb restock dan duit modal yang RM 1,000 tu pusing balik.

Contoh satu bulan repeat 4 kali (restock). So untung RM 600 x 4 kali = Untung bersih RM 2, 400.

Jangan sesekali guna duit modal walau terdesak

Jangan sesekali guna duit modal walaupun terdesak sangat. Sekali guna duit modal akan buat bisnes stuck. Ramai suka guna duit modal beli pampers anak la, beli itu la, beli ini la.

Orang kata, ‘awak kaya boleh la kami orang susah.’

NO ! DIAN MULA DENGAN SANGAT SUSAH. Memang dari jual bedak Pixy Dian sangat disiplin berkenaan duit modal. Masa umur 18 tahun sampai sekarang modal untuk restock ratusan ribu. Kena disiplin.

Dengan untung ni la, Dian buat sistem gaji. Untung sebulan RM 2, 400 jadi gaji anggaran RM 1,000 untuk diri sendiri dan RM 1,400 saving. Aku suka saving, suka sangat, jadi selalunya saving lebih banyak dari gaji. Tapi depend kepada korang jugak, kalau agak boros ambil la gaji banyak sikit , saving kurang sikit.

Tambah modal jika sales meningkat

Tiba-tiba sales meningkat dan permintaan jadi banyak, jadi ambil duit saving untuk tambah modal. Dari RM 1,000 mungkin kepada RM 1,500. Walaupun sales Dian satu bulan 6 angka tapi gaji Dian satu bulan beberapa je. Yang tu la shopping yang tu bayar duit kereta. Tapi tak termasuk duit mak abah, mak abah lain.

Masa aku beli iphone dua bulan gaji baru beli. Masa tu gaji Dian RM 3,000 daripada sales bulanan 5 angka, selebihnya saving. Kalau tiba-tiba mak cakap nak beli itu ini, pakai duit gaji bukan duit saving or modal selagi mampu guna duit gaji. Salah satu kejayaan saving ialah kereta, tanah dan depo rumah. Malas tulis lebih-lebih.

Aku memang suka saving tapi disiplin kena tinggi. Tapi ada jugak orang fikir, “alaaa bisnes sendiri takkan hidup pon bercatu?”

Bagi aku bukan catu tapi ada target. Aku target nak saving RM 1juta sebelum 1 Dis 2014, so aku disiplinkan diri untuk capai. Kadang-kadang aku reward diri aku contohnya holiday, perfume dan shopping mekap. Bukannya tiap-tiap hari shopping, tiap-tiap hari holiday. Nak shopping hari-hari boleh tapi limit kena RM 5,000 sebab gaji aku banyak tu je. Dulu laa tahun 2014 hehehe.

Kaen pandai uruskan duit, tak hairanlah ramai dah bisnes 3-4 tahun tapi takda saving sebab pengurusan duit gagal. KREDIT FB Nurul Diana (LINK).

P.S. 1 – Inilah Hasil Campuran Cuka Jalen Dan Softener Daia Yang Buat Ramai Suri Rumah TERSEYUM !!!
P.S. 2 – Inilah VIDEO JELAS Detik Penyanyi Dangdut POPULAR Maut DIPATUK Ular. Memang NGERI !!!
P.S. 3 – Kenapa Semut TAK HURUNG Coklat Cadbury Terbiar. Puncanya Sgt MENGEJUTKAN !!!
P.S. 4 – Inilah Cara HACK Whatsapp Pasangan Anda Dengan MUDAH Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 5 – 10 GAMBAR Bukti Lukisan Lawak GILA GILA Tahun 1993 Kini Jadi KENYATAAN !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , , , ,

Category: BISNES

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *