Bahu Bayi TERSANGKUT. Ini Kata Suami Kepada Doktor Ni Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!

| June 30, 2016 | 5 Comments

Bahu Bayi TERSANGKUT. Ini Kata Suami Kepada Doktor Ni Yang Buat Ramai TERKEJUT !!! | Seperti yang diceritakan oleh FB Dr Azizul Salehudin (LINK). Bersempena dengan kenyataan Timbalan Meteri & DG, aku terasa nak kongsi berkenaan kejadian yang pernah terjadi kepada diri aku tak lama dulu. Satu peristiwa yang aku sendiri tak terfikir boleh berlaku. Aku kongsikan untuk masyarakat lihat dan faham bahawa memang wujud situasi begini.

1

Pada masa itu, aku seorang bertugas di dewan bedah. Seorang pesakit masuk ke dewan bersalin untuk melahirkan anak, ditemani suaminya. Si isteri berpurdah dan si suami berjubah dan berkopiah. Melihat kepada perwatakan mereka, aku sendiri faham-faham untuk tidak attend pesakit itu sebab tahu pastinya mereka mahu wanita yang menyambut kelahiran. Aku minta JM untuk sambut bila baby na keluar. Aku pula attend pesakit lain yang boleh tahan ramainya waktu itu.

Sedang aku attend pesakit lain, jururawat menjerit, “Doktor, shoulder stuck.” Rupanya pesakit tadi bayinya mengalami shoulder dystocia. Keadaan dimana kepala bayi sudah keluar tapi bahu tersangkut. Ini adalah situasi kecemasan yang memerlukan tindakan segera kerana mampu meragut nyawa bayi.

Aku pun terus masuk ke bilik bersalin tersebut. Sesampainya di situ, si suami tengking dan halau aku keluar.

“Kenapa ada lelaki ni? Keluar! Saya taknak ada lelaki dalam ni. Biar anak saya mati, isteri saya mati pun saya tak nak ada lelaki kat sini.”

Pergh.. Aku pun dengan rasa sayu terus keluar sambil cakap kat staff lain, “McRobert, McRobert.”

Cerita macam ni memang rare tapi sebenarnya berlaku. Bukan nak highlight benda yang buruk begini tapi nak tunjuk pada masyarakat, memang wujud situasi begini dek kerana kefahaman yang salah tentang maqasid syariah.

Aku kongsikan bukan untuk burukkan sesiapa tapi nak bagi faham. Watak, latar tempat dan masa dirahsiakan. Sekian. KREDIT FB Dr Azizul Salehudin (LINK)

P.S. 1 – Inilah Hasil Campuran Cuka Jalen Dan Softener Daia Yang Buat Ramai Suri Rumah TERSEYUM !!!
P.S. 2 – Inilah VIDEO JELAS Detik Penyanyi Dangdut POPULAR Maut DIPATUK Ular. Memang NGERI !!!
P.S. 3 – Kenapa Semut TAK HURUNG Coklat Cadbury Terbiar. Puncanya Sgt MENGEJUTKAN !!!
P.S. 4 – Inilah Cara HACK Whatsapp Pasangan Anda Dengan MUDAH Yang Ramai Tak Tahu !!!
P.S. 5 – 10 GAMBAR Bukti Lukisan Lawak GILA GILA Tahun 1993 Kini Jadi KENYATAAN !!!

PALING POPULAR BULAN INI .. JOM BACA !!

Tags: , , , ,

Category: TAULADAN

About the Author ()

Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. amrie jiha says:

    demi nyawa pun tak boleh ker..? da dalam keadaan kecemasan macam tu pun tak boleh ker..?
    saje nak tau..
    tolong bagi penjelasan bab hal kes macam ni..

  2. liza says:

    Perghhhh.. selfish! Mengadili & memghukum nyawa org lain (nyawa isteri sendiri dan anak sendiri pulak tu) atas tgn sendiri..lansung takde ikhtiar darurat utk selamatkn nyawa2 manusia.. malang anak isterinya dapat nahkoda rumah tangga yg extreminist emosi sempit aka kuku besi mcm tu.. boleh bygkn mcm mana dia dirumah terjerit pekik maki hamun mengalasankan islamic ala diktator.. to be fair, lain kali kalau bahunya sangkut dgn kemaluannya remuk, jgn pulak ada sorang nurse dtg tgk sentuh atau lalu lalang dlm hospital dpn dia pun.. biar rasakan.. biar matikan diri sendiri tu asalkan jgn mati ego.. tenteram dunia, takdela nk menyusahkan melibatkn nyawa org lain pulak kan..

  3. blueheart says:

    Assalamualaikum…ank kedua sy juga mengalami mslh shoulder distocia,alhamdulillah dokter pakar yg menyambut kelahiran ank sy adalah seorg wanita,tp jika situasi memudaratkan,xsalah kalu ada lelaki yg trlibat,yg penting nyawa lebih utama.

  4. Sakai says:

    Bagus org tu jaga aurat demi maruah..dia xtakot dikecam dia xkisah mati sb mati semua di tangan allah..kalau ak ak pon mcm tu..tp ak xda nk naik2 tangan dkt rumah..dan kalau bahu sangkut potong la sikit kemaluan. Dulu bini ak melahirkn anak sulung dia mgg xmampu utk push..lalu panggil doctor lelaki ak halang kt pintu masuk..selang beberapa minit ok ja..cuba pk kalau dia masuk kn dah free ja dpt usik tngok..ak xtakut org kata ak takut tuhan soal..”kenapa kamu dedah kn aurat isteri kamu”..ak terpaksa darurat”mengapa kamu xpecaya yg ajal maut tu ditangan ak..mana tauhid mu”

    • Sakai says:

      Beli bg hantaran 10k..senang2 ja nk bg..ak rasa org yg comment di atas tu jalang atau pon bohsia..atau xda pegangan (iman) rosak akidah..yg doktor pon sibuk tegedik2 nk jaga dewan salin..kalau bini kau tahu jaga maruah dia kenapa kau halang dan arah kn semua staff lelaki keluar dr dewan persalinan..SB ADE ISTERI KO pukimak ko la sial °=° o0o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *