Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ramai PELIK Amerika Tiba2 Bagi Anugerah Kepada Penggodam Muslim Dari Palestin. Puncanya Amat MENGEJUTKAN

| December 11, 2017 | 0 Comments

Ramai PELIK Amerika Tiba2 Bagi Anugerah Kepada Penggodam Muslim Dari Palestin. Puncanya Amat MENGEJUTKAN | Saya Luv Islam – Seluruh dunia pelik apabila Amerika tiba-tiba je bagi anugerah penghargaan kepada penggodam beragama Islam dari Palestin. Pelbagai spekulasi dan ramai tertanya-tanya sebelum akhirnya mereka dedahkan sendiri puncanya yang agak mengejutkan. Jom baca dan kongsikan.

TINDAKAN PELIK AMERIKA

Baru-baru ini ibu pejabat kerajaan Amerika Syarikat, the Pentagon telah memberikan pengiktirafan kepada seorang penggodam dari Palestin bernama Amjad Nayef Mahmoud Kabaha dan menyenaraikan namanya dalam senarai kepujian Kementerian Pertahanan negara itu.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Universiti Terbuka Al-Quds di mana Amjad menuntut, pelajar IT itu telah menemui kelemahan “Cross-Site Request Forger” (CSRF) yang boleh menyebabkan akaun ejen Pentagon diceroboh masuk dengan mudah.

AMJAD BERSIFAT BAIK

Apa yang menakjubkan, Amjad tidak menggunakan kelemahan Pentagon itu untuk kepentingan peribadi atau kelebihannya. Malah, beliau telah memaklumkan kepada pihak kerajaan AS tentang kelemahan tersebut untuk dibetulkan.

Ini bukan kali pertama Amjad melakukan perkara seumpama ini. Sebelum ini, beliau pernah menjumpai kelemahan hampir 50 laman web besar seperti Facebook, Google, Western Union dan Master Card.

PENGGODAM TOPI PUTIH

Dalam dunia siber, orang seperti Amjad dilabel sebagai penggodam topi putih. Golongan ini merupakan penggodam yang beretika kerana mereka menggodam untuk mencari kelemahan laman-laman web yang dimiliki organisasi besar atau kerajaan dan melaporkannya untuk meningkatkan tahap keselamatan siber laman web itu.

Amjad yang bekerja di tapak pembinaan itu mempunyai cita-cita untuk memperkasakan pengetahuan orang Palestin dalam bidang ini dan melindungi mereka daripada serangan siber.

Sumber: Khalifah Mail Online via Iluminasi

Tags: , , , , ,

Category: DUNIA ISLAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *