Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Regim Zionis Roboh Sekolah Palestin. Puncanya Buat Ramai MARAH

| December 17, 2017 | 0 Comments

Regim Zionis Roboh Sekolah Palestin. Puncanya Buat Ramai MARAH | Saya Luv Islam – Penduduk Palestin di sebuah kampung terkejut apabila sekolah di tempat mereka tiba-tiba dirobohkan oleh Zionis. Bila tanya, puncanya sangat tak masuk akal dan buat ramai marah.. Allahu.

ROBOH SEKOLAH TANPA NOTIS

Penguat kuasa pentadbiran awam rejim Zionis merobohkan sebuah sekolah di kawasan komuniti Bedouin di Abu Nawar, Baitulmaqdis Timur, semalam.

Jurucakap komuniti Bedouin, Abu Imad Jahalin memberitahu Quds Press sekumpulan penguat kuasa pentadbiran awam Israel diiringi askar rejim Zionis, menyerbu perkampungan mereka dan menyerahkan perintah perobohan sekolah itu.

WALAU MAHKAMAH TINGGI ISRAEL TAK BOLEH ROBOH

Katanya, kebanyakan penduduk terkejut dengan tindakan itu, terutama selepas Mahkamah Tinggi Israel mengeluarkan perintah supaya sekolah itu tidak dirobohkan.

“Sekolah itu mempunyai dua bilik darjah dan 26 pelajar. Menyasarkan sekolah bukan tindakan baharu bagi pihak berkuasa rejim Israel,” katanya.

Abu Nawar adalah salah satu daripada 18 kawasan komuniti Bedouin Palestin yang mengikut rancangan Israel akan ditempatkan di kawasan khas dikenali Projek E1.

Rejim Zionis merancang menempatkan semula semua komuniti Palestin di kawasan Projek E1 dalam usaha untuk membina lebih banyak penempatan Yahudi di kawasan yang diduduki secara haram di Tebing Barat dan Baitulmaqdis.

KEMASKINI TERKINI

Dua buah lagi sekolah masyarakat Badwi Palestin di Tebing Barat akan diroboh oleh rejim Zionis.

Menurut kenyataan Norwegian Refugee Council’s (NRC) semalam, sebuah mahkamah Zionis telah mengeluarkan arahan supaya pelajar di salah sebuah sekolah terbabit tidak hadir ke sekolah.

Sekolah-sekolah di Wadi as-Seeq dan al-Muntar dibina hasil sumbangan dana dari kerajaan-kerajaan Eropah pada tahun lalu.

Perbicaraan mahkamah akan dilangsungkan pada 20 November dan 10 Disember, yang mungkin berkesudahan dengan rampasan atau perobohan dua sekolah terbabit.

Seramai 100 kanak-kanak belajar di dua sekolah tersebut.

Awal tahun ini, rejim Zionis telah memusnahkan tiga buah sekolah di Tebing Barat, beberapa hari sebelum sesi baharu persekolahan bermula. Lebih 60 buah sekolah di Tebing Barat kini diancam roboh.

Sumber : Ismaweb

Tags: , , , , ,

Category: DUNIA ISLAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *