Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Isu Baitulmaqdis. Tindakan ANGKUH Amerika Di PBB Ni Buat Seluruh Dunia GERAM

| December 19, 2017 | 0 Comments

Isu Baitulmaqdis. Tindakan ANGKUH Amerika Di PBB Ni Buat Seluruh Dunia GERAM | Saya Luv Islam – Beberapa hari lepas PBB telah mengeluarkan resolusi berkenaan isu Baitulmaqdis ini dan disokong hampir seluruh dunia (LINK – Isu Baitulmaqdis. Lepas Lama BERDIAM DIRI Akhirnya PBB Mula Bersuara) . Tetapi hari ni, tindakan angkuh Amerika di PBB ni sekali lagi semua geram.. Jom baca dan kongsikan.

AMERIKA GUNA KUASA VETO

Amerika Syarikat (AS) hari ini, membuktikan sekali lagi kepada dunia sokongan tidak berbelah-bahaginya kepada rejim Zionis Yahudi apabila menggunakan kuasa veto untuk menolak deraf resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC).

Terdahulu, UNSC membuat keputusan menolak pengiktirafan Presiden Donald Trump menjadikan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel, dan rancangannya untuk memindahkan kedutaan AS dari Tel Aviv ke bandar yang dijajah dan diduduki secara haram oleh rejim Israel.

SEBAB TOLAK DRAF

Duta AS ke PBB, Nikki Haley mendakwa Baitulmaqdis adalah tanah air bagi budaya, politik dan kepercayaan Yahudi sejak ribuan tahun lalu – mereka tidak ada ibu negara lain.

“Amerika Syarikat mempunyai kedaulatan untuk menentukan di mana dan sama ada kami menempatkan kedutaan,” kata Haley sambil menggambarkan undi Majlis Keselamatan itu sebagai ‘penghinaan yang tidak akan dilupakan’.

Bersama Britain, Perancis, Russia dan China, AS adalah anggota tetap Majlis Keselamatan, yang mempunyai kuasa veto untuk menghalang sebarang resolusi daripada diluluskan.

LUAHAN DUTA PALESTIN

Duta Palestin ke PBB, Riyad Mansour berkata, keputusan AS itu mendorong Israel untuk meneruskan jenayah terhadap rakyat Palestin dan menduduki wilayah Palestin secara haram.

Deraf yang disediakan Mesir mengulangi pendirian PBB sebelum ini mengenai Baitulmaqdis, yang mengesahkan bahawa apa-apa keputusan dan tindakan yang berupaya mengubah status atau komposisi demografi Baitulmaqdis tidak ada kesan undang-undang, adalah batal dan tidak sah dan mesti mematuhi resolusi Majlis Keselamatan.

Sejak 1970, Amerika telah menggunakan kuasa vetonya untuk menolak 42 resolusi Majlis Keselamatan terhadap rejim Zionis Israel.

Sumber: Agensi via Ismaweb

Tags: , , , , ,

Category: DUNIA ISLAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *